top of page

Diferents enfocaments que ens apropen als nostres ancestres

Updated: Jan 8, 2023

Alguns dels corrents principals que coexisteixen en el registre transgeneracional: psicogenealogia, anàlisi transgeneracional i constel·lacions familiars. També existeix la biodescodificació, però no la tractarem en aquest article.


Psicogenealogia tendeix a ser com el "calaix de sastre familiar" donat que hi posa tot allò relacionat amb "velles històries familiars": aniversaris, secrets, traumes familiars, situacions no resoltes, ocultes, etc.

La psicogenealogia té com a principal referent a Anne Ancelin Shutzenberger i més particularment al seu treball sobre la síndrome de l'aniversari. Aquest mètode té en compte la informació genealògica, el passat i les responsabilitats i les històries familiars i alhora aclareix les peticions del consultant.


L'anàlisi transgeneracional es refereix al treball terapèutic, sobre transmissions transgeneracionals. El procés es realitza com a part d'un treball terapèutic seguit on es tracta de desentranyar la història familiar per centrar-se en la història personal "impedida" per llacunes o excés transmissions familiars. L'anàlisi transgeneracional té en compte la psicogenealogia.


Les constel·lacions familiars és un mètode que fa referència a l'àmbit sistèmic de la teràpia familiar. El seu objectiu és donar una explicació a un tema proposat pel consultant i trobar la relació o vinculació a través del seu arbre familiar.

Bert Hellinger, pare de les constel·lacions familiars, considera que cada individu respon, dins de la seva pròpia família, a 3 principis fonamentals: la pertinença, l'ordre i l'equilibri entre donar i rebre. Si un o més d'aquests principis són disfuncionals, el desordre es manifesta en l'individu a través del cos, de la seva vida, en àmbits de parella o feina, etc.


Alguns terapeutes utilitzen l'arbre del transgeneracional per localitzar l'origen de les disfuncions del consultant. El mètode de la constel·lació familiar és una eina terapèutica molt important i complementa al treball transgeneracional i de la psicogenealogia. Això no obstant, és diferent en metodologia, conceptes i pràctica.


Una constel·lació familiar es pot treballar de manera individual o grupal.

コメント


bottom of page